Zakaj Je Koristna Joga, Kaj Nudi Posamezniku

Zakaj je koristna joga, kaj nudi posamezniku?

Jogijske tehnike sproščanje, asane ali telesne vaje, pranajama ali dihalne vaje in meditacija vzpostavljajo v človeku ravnovesje. S tem ohranjajo naše telesno in psihično zdravje, krepijo našo življenjsko energijo, optimizem, nas pomlajujejo. Dajejo nam zaupanje, notranjo moč, koncentracijo, omogočajo nam samospoznavanje, odkrivanje naših še neodkritih sposobnosti in vzdržujejo nenehen stik s seboj.

Joga je več tisoč let star sistem različnih vaj, ki je nastal z namenom pomagati človeku. Vsak posameznik si lahko z vadbo pomaga ne glede na starost v različnih življenjskih situacijah. Prilagojena je evropskemu človeku, njegovemu načinu življenja in sodobnim težavam, zato tudi upošteva znanstvena spoznanja sodobne medicine, ki tudi priporoča vadbo joge.

Vse bolj se vsi zavedamo, da smo zadovoljni in zdravi, ko živimo skladno s seboj in z okoljem. Danes se soočamo z vse večjimi zahtevami družbe, ki obremenjujejo telo in duševnost. Vedno več ljudi ima težave zaradi telesne in duševne napetosti (stres, živčnost, nespečnost, bolečine, posledice pomanjkanja gibanja). Zato so tehnike za izboljšanje zdravja, vzpostavitev telesnega, duševnega in duhovnega ravnovesja vse bolj cenjene. Med njimi je tudi joga, ki po  zahtevnosti obsega različne stopnje vaj, podobne telovadnim,  izvajajo pa se lahko sproščujoče ali intenzivneje, kar omogoča poleg sproščanja tudi krepitev telesa in telesne moči, ravnovesje v delovanju organov, s tem pa zmanjševanje najrazličnejših zdravstvenih tegob, tudi več let trajajočih, ko smo poskusili že marsikaj, a ni bilo izboljšanja. Različne dihalne tehnike vse te učinke še povečajo.

Že Paracelsus je rekel: »Zdravje ne pomeni vsega, toda če ni zdravja, je vse brez pomena.« Tako z jogo ne vplivamo samo na mišice, sklepe, ampak na vse procese v telesu: dihanje, srce, obtočila, živce, limfni sistem, prebavila, žleze, na notranje organe in psihično počutje. Te vaje nam dajo spokojnost, duševni mir, sproščenost, občutek notranje svobode in miru.

Duševno zdravje je odvisno od čistosti našega uma, ki je več tisočkrat močnejši od telesa. Poleg čutil je um gospodar našega telesa. Mnogokrat podležemo čutilom, ne da bi se zavedali: hrana lepo diši, je dobrega okusa, zato si jo privoščimo, se prekršimo in posledice so tu. Marsikaj lepo zgleda, zato nas premami, da kupimo in se potem naprezamo, delamo prekomerno, se preveč zadolžimo ter si nakopljemo hude težave. Misli pa nas usmerjajo v dejanja. Če so nerealne, negativne, se jim pridružijo še strahovi, povzročajo neravnovesje v telesu in delovanju živcev. S pomočjo meditacije pridemo v stik s seboj in izvorom vseh kompleksov, strahov, vzorcev razmišljanja … Spoznavamo lastno bit, se osvobajamo negativnosti, razvijamo zaupanje, modrost, mir, razumevanje in lažje rešujemo probleme v življenju.

Socialno zdravje se kaže v tem, da smo se sposobni sprostiti in uživati življenje, ob tem pa ostajamo odgovorni. Pogoste prepreke so medosebni odnosi, ki jih že znamo bolje reševati in ohranjati strpnost, razumevanje in spoštovanje po prvem letu vadbe.

Duhovno zdravje se kaže skozi vse naše delovanje, katerega glavna naloga je zaščititi vse oblike življenja, upoštevati njihovo samobitnost in delati po načelu: »Ne rani nikogar«. Nenasilje ja najvišja dolžnost – ob tem se spomnimo nase, česa ne bi sam želeli – zato tega ne počnimo drugim.

Hiter pregled zakaj je koristna joga:

  • za zdrave telesne procese,
  • za zdravo in prožno hrbtenico, sklepe in mišice, odpravlja bolečine le-teh in druge bolečine, glavobole, slabo          spanje, depresijo,
  • uravnava krvni tlak, prebavo,
  • krepi pred stresom, imunski in dihalni sistem, kosti,
  • vzdržuje hormonsko ravnovesje, življenjsko energijo, pomirja,
  • pomlajuje telo in duha,
  • izboljšuje koncentracijo, počutje,
  • širi zavest, ustvarjalnost, energijsko poljw
  • poglablja samospoznavanje, pozitivne misli, dobre medosebne odnose.

SVETOVALI BOMO PROGRAM KI VAM ODGOVARJA

Na prvem posvetu bomo ugotovili način vadbe, primerno vašim željam in ciljem.


Domov


Urnik


Blog

Leave a Reply

Close Menu